tiistai 17. maaliskuuta 2015

Omenapuiden leikkaus, lyhyt oppimäärä

Nyt on hyvä aika leikata omenapuita.
Muutama vinkki muistinvirkistykseksi kaikille leikkaushommiin aikoville!

 Omenapuista pyritään leikkausten avulla saamaan hyvin satoa tuottavia puita. Tätä edesauttavat avara, valoa hyvin päästävä latvus, josta pyritään tekemään matala ja leveä sadonkorjuunkin helpottamiseksi. Oksat pyritään kasvattamaan mahdollisimman vaakasuoriksi.

 Omenapuita on hyvä leikata hiukan joka kevät ja tarpeen vaatiessa vielä uudelleen elokuussa. Näin vältytään suurilta leikkauksilta myöhemmin. Jos joudutaan tekemään isoja operaatioita vaikkapa vanhoihin hoitamattomiin puihin, poistetaan kerralla vain muutama isompi oksa.

Keväisin on hyvä napsia pois kuivat oksat ja sellaiset, jotka hankaavat toista oksaa tai kasvavat suoraan ylöspäin ts. latvuksen sisään. Usein trimmailen omia muutaman vuoden vanhoja omppupuita vielä elokuussa, jos kesän aikana versot ovat kasvaneet kovasti pituutta. Silloin typistän niitä sopivan, ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta. Näin oksa latvaa silmusta kasvuaan vaakasuoraan ja poispäin rungosta.

 Pienempiä oksia voi leikata erikokoisilla oksasaksilla, isoihin on paras käyttää oksasahaa siistin jäljen aikaansaamiseksi. Oksat leikataan aivan rungon tyveltä oksankauluksen vierestä. 
Tappeja ei saa jättää!
Isojen haavapintojen käsittelystä haavanhoitoaineella on kahta koulukuntaa. Toiset suosittelevat, toiset ehdottomasti tyrmäävät koko idean.

Omppupuuta leikatessa on hyvä vähän tuumailla, käyttää harkintaa ja kierrellä katsomassa puuta eri suunnilta. Kokonaiskuva hahmottuu paremmin ja puu tulee yleensä leikattua paljon tasaisemmin.

Kysyttävää?

Sitten vaan leikkaamaan! :)

2 kommenttia:

  1. Puiden ja pensaiden leikkaaminen tuntuu aina yhtä vaikealta. Viime vuosina olen tehnyt uudistusleikkausta ikivanhoihin herukkapensaisiin. Nyt taas jännityksellä odottelen millainen sato tulee tai tuleeko :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta se on tosi simppeli juttu, mutta vaatii pohdiskelua ja harkintaa, koska leikattua on vähän kinkkisempi homma saada takaisin puuhun tai pensaaseen ;)

      Poista